Materiaal

Ik begon een aantal jaren geleden met een sony alpha a100 spiegelreflexcamera in combinatie met een tamron 70-300mm lens.

Op een gegeven moment liep ik toch tegen beperkingen aan en dan met name wat betreft het zoombereik en de iso-waarden.

Inmiddels heb ik sinds januari 2017 een sony a68 slt camera.

Dit is een camera met lichtdoorlatende spiegel en ook zeer geschikt om mee te filmen.

Ook kan ik nu hogere iso-waarden gebruiken waardoor je een snellere sluitertijd bereikt en dus scherpere foto's kunt maken. Mocht je van plan zijn om een nieuwe camera aan te schaffen om wild te gaan fotograferen let dan dus vooral op de iso.

De 150-400mm lens die ik gebruik bevalt prima. 100mm meer maakt toch vaak een groot verschil ten opzichte van 300mm. Mijn minimale diafragma dat ik kan gebruiken is f5,6. Je hebt natuurlijk ook prachtige lenzen met een vast brandpunt en bijv. f2.8 maar deze zijn voor mij onbetaalbaar. Voor dat bedrag koop je ook een mooie tweedehands auto maar als ik veel geld had zou ik het wel weten. Ook gebruik ik altijd een statief of rijstzak.

 

Voor landschappen gebruik ik een canon d100 met een 18-55mm of 20mm f2.8 objectief. Hier heb ik ook een aantal filters bij. Een grijsverloopfilter is ideaal om zonsondergangen te fotograferen en te zorgen dat alles goed belicht is. Zonder filter is de rest van het landschap allemaal donker.

Verder heb ik ook een polarisatiefilter. Dit is ideaal om mooie blauwe luchten met stapelwolken te fotograferen. Het blauw wordt dan nóg blauwer en de wolken nóg witter waardoor er veel meer contrast in je foto ontstaat. Ook haalt dit filter de spiegeling uit het water weg.

Als laatste filter heb ik een nd10 grijsfilter. Hiermee is het mogelijk om ook overdag bewust met lange sluitertijden te fotograferen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld stromend water mooi vastleggen of beweging in de wolken.