verslag workshop

 

Een ochtend mee met natuurfotograaf Robert-Jan Asselbergs, Cadeau voor Dennis zijn verjaardag.

Op 8 juni 2018 was het dan eindelijk zover, wij mochten een ochtend met Robert-Jan mee om wild te spotten, foto’s te maken en meer te leren over natuurfotografie. Dus om 04:00u de auto in en richting Halsteren. Je moet er iets voor over hebben. Rond 05:15u waren we bij Robert-Jan, die ons al op stond te wachten.

De dag van tevoren hadden we het weer bekeken en hij gaf mooi weer aan, droog met kans op zon en door de regen die dag ervoor kans op een mooie dauw in de ochtend. Die ochtend was het echter niet droog en was het vooral bewolkt en nevelig. Dit zijn dus niet de ideale omstandigheden voor het maken van natuurfoto’s. Desondanks zijn we met zijn drieën op pad gegaan en al spoedig zagen we de eerste reeën in een weitje staan. Helaas was het nog te donker voor een foto en zijn we verder gereden om daarna lopend verder te zoeken naar reeën. We hebben er nog eentje zien staan in het hoge gras. Een mooie reegeit, en de eerste foto was een feit.

Terug in de auto zijn we al rijdend verder gaan zoeken naar wild. Onderweg hebben we vervolgens een supermooi schouwspel gezien van zes rammelende hazen met alle trucs die ze daarbij gebruiken.  Dit was erg mooi om te zien en het leverde ondanks de donkere nevelige lucht toch nog een aantal mooie plaatjes op.  

Graag wilde we ook nog een paar fazanten en patrijzen op de foto zetten. Dit moest geen probleem zijn volgens Robert-Jan, die door zijn uitgebreide kennis over het gebied ons de juiste plekken kon laten zien. Er volgde verschillende foto’s van fazanten maar de patrijzen wisten zich uitstekend te verstoppen deze ochtend. Zij hebben dan ook een uitstekende schutkleur.

Gelukkig werd het weer in de loop van de ochtend beter waardoor we een lagere ISO-waarde konden gebruiken wat de kwaliteit van de foto’s verbeterde. Tijdens het rondrijden hebben we naast de boven genoemde soorten ook nog foto’s kunnen schieten van verschillende soorten eenden en ganzen. Na een geslaagde ochtend stelde Robert-Jan voor om de ochtend af te sluiten met een bakje koffie en voor ons thee. Hij wist nog een gezellig plekje op een camping waar nog gewoon zelfbediening plaatsvindt. En jawel hoor, daar zagen we ook nog eens de eerste patrijzen van de ochtend.

Ondanks de relatief slechte weersomstandigheden hebben wij een super ochtend gehad. Een ochtend waarin we veel dieren hebben gezien, mooie foto’s hebben kunnen maken en tips hebben meegekregen voor in de toekomst.

Robert-Jan bedankt voor deze zeer geslaagde gezellige ochtend!  

Dennis & Sharon